Archief

September 2013

Noordhoff Uitgevers FSC® gecertificeerd

Sinds eind 2009 werkt Noordhoff Uitgevers actief aan haar duurzaamheid, en als onderdeel daarvan drukken wij sinds 2012 al onze boeken op FSC-papier. Recent hebben we weer een nieuwe kwaliteitsstap gezet: Noordhoff Uitgevers is met ingang van september 2013 als bedrijf FSC®-gecertificeerd. 


Het verschil tussen  drukken op FSC-papier en als bedrijf FSC-gecertificeerd zijn

Ruim een jaar geleden hebben wij onze drukkerijen opdracht gegeven onze producten voortaan op FSC-papier te drukken. Daarmee hebben we meer zekerheid dat onze producten geen papier uit illegale houtkap bevat, geen papier van beschermde bossen uit Indonesië etc. 

En nu gaan we een stap verder: onze hele productketen, van leveranciers tot en met Noordhoff Uitgevers, is FSC-gecertificeerd. We voeren een actief FSC-beleid, naar de wereldwijde normering van de FSC-organisatie, en we bewaken dit beleid continu  en dragen het uit. Alles is zorgvuldig beschreven en e.e.a. wordt jaarlijks namens FSC geaudit door het certificeringsbedrijf SGS. We hebben hiermee optimale controle over de kwaliteit en duurzaamheid van onze producten.


FSC: Forest Stewardship Council

Het hoofdkantoor van FSC (Raad voor Verantwoord Bosbeheer, opgericht in 1993) bevindt zich in Bonn in Duitsland. De FSC-organisatie ontwikkelt en bewaakt wereldwijde standaarden voor bosbeheer en houtgebruik, gericht op verantwoord bosbeheer en behoud van oorspronkelijk bos. Er wordt gewerkt volgens het ketenprincipe (Chain of Custody, COC), dus vanaf het kappen van de boom tot de consument, waarbij iedere stap in deze keten wordt gedocumenteerd en vastgelegd.

Ook de in maart 2013 ingestelde Europese verordening EU TR, die de import en het vermarkten in de EU van illegale houtproducten verbiedt, is opgenomen in de FSC-normen. 


Het traject van certificering

Het certificeren bestaat uit verschillende stappen, waaronder het opzetten van een managementsysteem met bijbehorende documentatie, handboeken en formulieren. Verder worden er nauwgezet verantwoordelijkheden binnen de organisatie toegewezen en worden betrokken medewerkers geïnstrueerd. Alle eisen waaraan moet worden voldaan staan in het Noordhoff Handboek FSC-procedures, dat voor alle medewerkers beschikbaar is.  

Na een finale audit – die voor Noordhoff op 11 september 2013 plaatsvond – volgen de uitslag en het officiële certificaat, inclusief een bedrijfslicentienummer. 


FSC-logo op onze producten

Met ingang van oktober 2013 zullen wij het FSC-logo (met het licentienummer voor Noordhoff) op onze nieuwe producten en op onze folders plaatsen. 


FSC Mix

Noordhoff heeft gekozen voor de FSC-variant FSC Mix. Dit houdt in dat minimaal 70% van het papier bestaat uit FSC-gecertificeerd materiaal en de rest van de gebruikte pulp is afkomstig van gecontroleerd duurzaam bosbeheer. 


Meer informatie

Vragen over de FSC-certificering van Noordhoff Uitgevers kunnen gesteld worden aan de FSC-coördinator namens Noordhoff, Mark Romaya (mromaya@infinitaslearning.com).