Over de auteur

Over de auteur... Bert Wagendorp

Bert Wagendorp (Groenlo, 1956) studeerde tussen 1975 en 1982 Nederlandse Taal- en Letterkunde aan de Rijksuniversiteit Groningen. Daarna was hij enige tijd werkzaam als copywriter voor een Gronings reclamebureau. In 1985 werd hij sportverslaggever bij de Leeuwarder Courant. In 1988 verhuisde hij naar de Volkskrant. Voor die krant versloeg hij tussen 1989 en 1994 onder meer zes keer de Tour de France. Van 1996 tot 2000 was hij correspondent in Londen. In 1995 verscheen zijn roman De Proloog, de beklemmende beschrijving van een doorwaakte nacht van een wielrenner die de proloog van de Tour de France moet winnen. Het boek werd in 2001 in het Duits vertaald. In 2005 verscheen De dubbele schaar, een bundel met vier fictieve verhalen tegen een min of meer herkenbare, historische sportieve achtergrond. De dubbele schaar werd derde in de verkiezing van het beste sportboek van 2005, de Nico Scheepmaker Beker. In 2006 kwam het boek Sportleven uit, met zijn verzameld sportwerk, waaronder een keuze uit de sportcolumns die hij tussen 2000 en 2006 schreef voor de Volkskrant. In 2009 verscheen de biografie van schaatslegende Ard Schenk, die Wagendorp schreef samen met Frans Oosterwijk en Wybren de Boer.  

Nadat hij in 2001 Jan Mulder was opgevolgd als sportcolumnist van de Volkskrant, trad hij in 2006 in de voetsporen van Jan Blokker als algemeen columnist. Zijn column staat driemaal per week in de krant. Er verschenen verschillende bundelingen, waaronder Het kan altijd erger (met tekeningen van Jos Collignon) en De wereld volgens Wagendorp. In 2014 kwam Het jongensparadijs uit, een verzameling columns en andere stukken.
De roman Ventoux kwam uit in mei 2013. Het boek werd door het boekenpanel van het tv-programma De Wereld Draait Door uitgeroepen tot Boek van de Maand en in 2014 werd het genomineerd voor de NS Publieksprijs. Van Ventoux zijn inmiddels meer dan 150 duizend exemplaren verkocht en het boek werd vertaald in het Engels, Duits, Frans, Deens en Noors. Ventoux werd verfilmd door regisseuse Nicole van Kilsdonk en trok meer dan honderdduizend kijkers. In oktober 2015 ging het toneelstuk naar het boek in première, onder regie van George van Houts. 

Bert Wagendorp is mede-oprichter en hoofdredacteur van het literaire wielertijdschrift De Muur. Daarnaast verschenen verhalen van zijn hand in het literaire voetbaltijdschrift Hard Gras en het literaire schaatstijdschrift Zwart IJs. 

Momenteel werkt hij aan een nieuwe roman, die naar verwachting zal verschijnen in 2016 bij Uitgeverij AtlasContact.


 
Foto: Annaleen Louwes