Skip to Content
Deze website van Noordhoff Uitgevers maakt gebruik van cookies. Lees meer over cookies >
Akkoord   Weigeren
Pabo Platform

Pabo Platform

Welkom in de omgeving van Pabo Platform. Hier vindt u interessant nieuws over zaken die spelen in het onderwijs. Bent u docent dan ontvangt u automatisch onze nieuwsbrief. Bent u geen docent, meld u dan aan voor onze nieuwsbrief.

Uitgelicht

Pabo Platform bestemd voor Pabo docenten. Lees interessante artikelen en deel het met vakgenoten. Via LinkedIn kunnen docenten met elkaar van gedachten wisselen over verschillende onderwerpen.

Bent u docent en u heeft nog geen docentaccount? Maak hier een docentenaccount aan.

Artikelen

Pabo Platform bestemd voor Pabo docenten. Lees interessante artikelen en deel het met vakgenoten.

  • Bij het begrip kennisbasis denken de meeste pabostudenten aan de landelijke kennisbasistoets. Het doel van de kennisbasis is echter het opleiden van taalbewuste leraren die beschikken over kennis van taal en taaldidactiek om goed en verantwoord taalonderwijs te kunnen ontwerpen.
  • U wist het natuurlijk allang, maar tot mij was het nog niet doorgedrongen: de verplichte taaltoets op de pabo, ook wel Nedcat genoemd, is sinds vorig jaar afgeschaft. Kennelijk gaat het uitstekend met de taalbeheersing van de studenten.
  • In het onderwijs aan jonge kinderen raken wij de weg kwijt. Aan de ene kant worden wij uitgenodigd of gemaand om methodes te gebruiken. Anderzijds moet het aanbod worden afgestemd op de ontwikkelingsvariatie en de leefwereld van de kinderen.
  • Kinderen weten niet beter dan dat zij opgroeien met technologie: thuis, met vrienden op straat en ook op school zijn digitale media niet meer weg te denken. Digitale geletterdheid is echter voor pabo-studenten en leerkrachten uit het basisonderwijs nog niet een vanzelfsprekend onderdeel van hun onderwijs.
  • Wij wilden iets 'doen' voor een gouden bruidspaar en bedachten dat het leuk was alle gasten een kort filmpje over hen te laten maken. Dat moest iedereen tegenwoordig wel kunnen met z’n telefoontje. Maar hoe maakten we er één geheel van?
  • De afgelopen jaren is zowel in binnen- als buitenland veel onderzoek gedaan naar het verband tussen lichamelijke activiteit en schoolprestaties. Voor pabo-docenten is het dubbel belangrijk kennis te nemen van de relatie tussen beweging en schoolprestaties.

Over de redacteur - Gerhard Hartdorff 

Gerhard Hartdorff is sinds vier jaar eindredacteur van Pabo Platform.

Hij volgde de Pedagogische Academie, studeerde Nederlands in de avonduren en werkte in diverse onderwijs- en onderwijs gerelateerde functies: groepsleerkracht, directeur van een basisschool, leraar Nederlands voortgezet onderwijs en uitgever/uitgeefdirecteur bij diverse educatieve uitgeverijen. Momenteel is hij vakdidacticus Nederlands aan de iPabo in Amsterdam en Alkmaar.

   

 

 

 

Aanmelden nieuwsbrief