Skip to Content
Flits

Flits

Flits maakt lezen boeiend

Dé vernieuwende methode voor voortgezet technisch lezen die al een jaar met succes wordt ingezet.

In mijn klas gaat het goed! De kinderen vinden het leuk en ik merk nu al dat de kinderen vooruit gaan. Ook de leesbevorderingslessen zijn heel goed. Je praat nu meer over boeken, bijvoorbeeld over het einde van een verhaal en hoe je voorleest.

Margreet Visser
OBS de Fuik in Den Ilp

Over Flits

Flits prikkelt kinderen om te wíllen lezen

Flits heeft lessen die motiveren, leiden tot goede leesresultaten en recht doen aan de grote verschillen in leesniveaus tussen kinderen. Uw leerlingen lezen vanuit prikkelende thema’s en nieuwsgierig makende Flitsvragen, waardoor ze de verhalen en teksten ingezogen worden. Leesplezier staat ook voorop in de unieke lessenserie leesbevordering en jeugdliteratuureducatie met een complete canon van de jeugdliteratuur.

Flits prikkelt leerlingen om te wíllen lezen…

 • Grote afwisseling in onderwerpen en in verhalende en informatieve teksten vanuit een overkoepelend breed thema, waardoor er altijd teksten zijn die kinderen boeien;
 • Nieuwsgierig makende Flitsvragen en flitsfilmpjes zuigen kinderen de verhalen in en geven ze extra motivatie om te lezen en op zoek te gaan naar de antwoorden;
 • Een leerlijn Leesbevordering en jeugdliteratuureducatie met een schat aan creatieve en speelse boektaken die u kunt inzetten als alternatief voor een boekverslag of boekbespreking.

Met unieke didactische uitgangspunten

 • Leren lezen met de tekst centraal: er wordt veel gelezen en geoefend met teksten en zinnen en minder met losse woordjes. De inhoud van de tekst komt elke les aan de orde;
 • Teksten en opdrachten staan bij elkaar in een leeswerkboek, waardoor er actief in en met de teksten wordt gewerkt;
 • Een goed uitgewerkte leerlijn voor vloeiend lezen en voorbereidend voor begrijpend lezen, want de teksten staan centraal.

En verder…

 • Het hoogst haalbare resultaat voor sterke, gemiddelde en zwakke lezers; 
 • Compact lesprogramma zodat er veel tijd is voor het maken van leeskilometers;
 • De enige methode voortgezet technisch lezen die u in uw eigen mix van papier en digitaal kunt gebruiken.

Scholen zijn erg enthousiast over Flits

Flits wordt inmiddels een jaar naar volle tevredenheid gebruikt in het basisonderwijs. Scholen zijn met name tevreden met de motiverende lessen, het plusmateriaal, de frisse uitstraling en de vele mogelijkheden die de methode biedt. Bent u benieuwd naar de ervaringen van Flits gebruikers? Bekijk dan snel de film.

 

 

 

 

 

Doelgerichte compacte lessen en veel tijd voor leeskilometers

Flits behandelt alle aspecten van voortgezet technisch lezen, maar bevat niet meer lessen dan noodzakelijk. Zo blijft er veel tijd over voor het maken van leeskilometers. Er zijn aparte lessen voor technisch lezen, vloeiend lezen en leesbevordering. Elke les duurt 30 minuten. De methode is makkelijk te organiseren: opdrachten en teksten staan overzichtelijk bij elkaar in één leeswerkboek en de methode is zeer geschikt voor het werken in combinatiegroepen. 

Opbouw en structuur

Flits kent een heldere opbouw met blokken en thema’s. Per jaargroep zijn er lessen voor 32 weken. Het jaarprogramma is verdeeld over 4 blokken van 7 lesweken, 1 toetsweek en 1 uitloopweek. Elk blok heeft 2 brede thema’s met een rijk aanbod aan verhalen, gedichten en informatieve teksten. Met een Flitsfilmpje kunt u een thema spetterend openen. 
In de lagere groepen is meer tijd nodig om de leesmoeilijkheden te behandelen en de leesvaardigheid op te bouwen. Daarom zijn er meer lessen voor groep 4 en 5.

Drie leerlijnen en extra lessen voor zelfstandig lezen

Flits kent vier soorten lessen: 

 • Lessen Goed en vlot (instructielessen en lessen zelfstandig werken).
 • Lessen Vloeiend lezen (instructielessen). 
 • Lessen Lekker lezen (instructielessen).
 • Lessen Samen lezen (zelfstandig lezen, met een reeks speciaal voor flits ontwikkelde leesboeken). 


Lees meer over de Flits leerlijnen.

Leren lezen vanuit contexten

Kinderen leren beter en sneller lezen door in zinvolle contexten te lezen en een tekst meerdere keren te lezen. Daarom begint en eindigt elke les met de tekst en worden de doelwoorden vooral in contexten (zinnen en teksten) geoefend. In Flits staan alleen maar oefeningen die op het lezen zijn gericht. 

Elke les wordt ook een vraag over de inhoud van de tekst gesteld, om kinderen opnieuw de tekst te laten lezen en te laten nadenken over de tekst. 

In de plusboeken (voor kinderen die meer dan één AVI-niveau hoger lezen) lezen kinderen teksten van één tot drie AVI-niveaus hoger en worden ze aan het denken gezet door inhoudelijke vragen zoals analyseren, creëren en evalueren. 

Combinatiegroepen

Flits leent zich uitstekend voor het werken in combinatiegroepen. De instructielessen Goed en Vlot lezen van de ene groep kunnen samen met een zelfstandige les van de andere groep gegeven worden. En de instructielessen voor Vloeiend lezen en Lekker lezen zijn zo afgestemd dat deze in de combinatiegroep samen gegeven kunnen worden. 

Sterke, gemiddelde en zwakke lezers bereiken hoogst haalbare niveau met Flits


Tijdens de instructielessen wordt convergente differentiatie toegepast en leerlingen kunnen werken in een Basisboek of Plusboek. Verder biedt Flits naast de reguliere lessen in de groepen 4 t/m 6 extra tijd voor de zwakke en sterke lezers in de zogenaamde ‘kwartiertjes’.

Differentiatie voor de zwakke lezer

 • Kwartier extra begeleiding voor aanvang van de les (preteaching), uitgeschreven in handleiding of met de software te doen, zodat kinderen met succes meedoen met de instructielessen.
 • Software met veel extra oefeningen;
 • Flitsboekjes met extra oefenstof bij elke les, met woordrijen, zinnen en teksten voor het verbeteren van de technische lesvaardigheid.
   

Differentiatie voor de sterke lezer

 • Groepsinstructie samen, en daarna op hun eigen niveau lezen in het Plusboek.
 • Moeilijkere teksten van wel 2 tot 3 AVI-niveaus hoger.
 • Opdrachten in de hogere orde van de taxonomie van Bloom.
 • Elke week een eigen kwartier voor instructie, feedback en evaluatie op hun werk.

Flits is klaar voor de toekomst


Digitaal 

Met Flits kunt u kiezen voor boeken, digitaal of een mix van beide. Het complete aanbod van Flits is digitaal beschikbaar voor laptop en tablet. Werken met een mix van boeken en digitaal kan ook. Wilt u van boeken overstappen naar digitaal, dan kan dat wanneer u wilt en zonder extra kosten. Verder voldoet de methode aan de nieuwste AVI-niveaus. 

Software voor de leerkracht
De software voor de leerkracht bevat:

 • Alle boeken met de interactieve opdrachten. 
 • Een dashboard voor het volgen van de voortgang. 
 • Uitgebreide instructiesoftware met een woordflitsmodule, een woordrijtjesmodule, een leeshulp met meeleesfunctionaliteiten en aansprekende flitsfilmpjes. 
 • De handleidingen met uitgeschreven aanwijzingen voor de modelling (hardop denkend voordoen) van de instructie en de preteaching. 
 • De antwoorden. 
 • De printbladen bij de boektaken. 
 • De toetsen.

Leerlingensoftware
Oefen- en toetssoftware
De oefen- en toetssoftware biedt extra oefening voor de preteaching van de zwakke lezers, leeshulp bij alle teksten (audio-ondersteuning met aanpassing van lettergrootte, interlinie, enzovoort) en extra oefeningen per les ter remediëring en/of voor onderhoud van het leesniveau.

De toetssoftware bestaat uit twee leestempotoetsen per jaargroep die ook digitaal af te nemen zijn.

Leerlingsoftware compleet
Als u volledig digitaal wilt verwerken, kunt u  de leerlingssoftware compleet aanschaffen. Deze biedt alle lessen met de teksten en interactieve opdrachten uit de leeswerkboeken. Ook hier hebben alle kinderen beschikking over de leeshulp bij de teksten, en de extra interactieve oefenopdrachten en de digitale toetsen uit de oefen- en toetssoftware. De leerkracht kan de voortgang volgen in de resultatenmonitor. De leesboeken en flitsboekjes zijn niet digitaal.


Blender

Het beste van boeken én digitaal!
De Blender is een softwarelicentie die u kiest bij één of meerdere van uw methoden van Noordhoff Uitgevers. Met de Blender krijgt u de beschikking over al het papieren lesmateriaal (leeswerkboeken, oefeningen en toetsen, en al het digitale lesmateriaal (interactieve leeswerkboeken, oefensoftware en toetssoftware) bij de methode van uw keuze.

Blended learning
Met de Blender kunt u uw leerlingen blended learning laten ervaren. Zo kunt u de technisch leesoefeningen digitaal laten maken met het voordeel van directe feedback en het realtime volgen van resultaten. En kunnen de leesteksten gewoon prettig van papier worden gelezen.

Uw leerlingen ontdekken op deze manier wanneer boeken, digitaal of een mix van beide het beste werkt. Zo behalen ze het beste resultaat wat bijdraagt aan succesbeleving en motivatie. Ook zijn ze hiermee beter voorbereid op het VO.

Meer weten over alle voordelen van de Blender?
Bekijk dan de film.


Bestellen
Wanneer uw leerlingen al gebruik maken van de (leer)werkboeken en de oefen- en toetssoftware van de methode, dan kunt u de Blender-licentie bijbestellen voor de introductieprijs van slechts € 3,- per leerling per jaar.
Lees hier de voorwaarden
U kunt de Blender bestellen via uw schoolleverancier.

Momento

Totaaloplossing op het gebied van digitaal leren.

 

Meer weten over Flits?


Informatiemiddag Lezen

Kom naar een van de informatiemiddagen en maak nader kennis met Flits. Laat je informeren!

> Bekijk onze agenda 2018-2019 

 

Nieuws

 


Nieuwsbrief Flits

Wilt u op de hoogte blijven van relevant nieuws over Flits?

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Vul hier uw e-mailadres in en ontvang de nieuwsbrief.

 

Flits boekentips door Leesvink


Onze boekenexpert Merel de Vink van Leesvink geeft dit schooljaar speciaal voor de voortgezet technisch lezen methode Flits haar ultieme leestips van recente boeken per groep.