Documentatiecentrum

Documentatiecentrum

Kinderen zijn dol op de vier series van Noordhoff Documentatiecentrum: De Kijkdoos, Mini Informatie, Junior Informatie en Informatie. De betrouwbare informatie sluit precies aan op wat de kinderen aankunnen!

Als de kinderen de informatieboekjes gebruiken, weet ik tenminste zeker dat de informatie die erin staat betrouwbaar is.

Over Documentatiecentrum

Kijk- en (voor)leesplezier voor groep 1-4
Met de heldere foto’s en informatieve tekeningen van De Kijkdoos ontdekken de jongste kinderen de wereld om hen heen. Kijken vormt hier de opstap naar lezen. Er zijn teksten voor beginnende en voor betere lezers.

Herkenbare onderwerpen
De Kijkdoos behandelt onderwerpen die de kinderen herkennen en gemakkelijk op hun eigen wereld betrekken. De onderwerpen passen goed bij de belangrijkste onderbouwthema’s. Kijkplaten, foto’s, tekeningen en pictogrammen prikkelen tot verder kijken. Dat maakt de boekjes ook geschikt voor kinderen die nog niet kunnen lezen.

Vaste opbouw
Elk boekje opent met een spannende kijkplaat over twee pagina’s. Daarmee kunnen de kinderen hun voorkennis activeren en achteraf vaststellen wat ze hebben geleerd.

Elk hoofdstuk beslaat twee pagina’s. In een gekleurd kader staan teksten voor beginnende lezers (AVI M3-E3). Kinderen die al verder zijn, kunnen de uitgebreidere teksten lezen (AVI M4-E4). U kunt deze ook voorlezen. De belangrijke woordenschat wordt samengevat aan het eind van het boek.

Legio toepassingen
Via kijken en voorlezen ontwikkelen de kinderen hun leesvaardigheid en woordenschat. De Kijkdoos biedt ze in één moeite door een stuk wereldoriëntatie. De boekjes lenen zich prima voor zelfstandig werken, maar ook voor groepsprojecten en thematafels.

Gemakkelijk te beheren
De boekjes zijn genummerd en dus goed te beheren. Ook de siso- en de PIM-code worden vermeld, zodat u de boekjes gemakkelijk in categorieën kunt indelen. Met hun harde kaft kunt u ze goed in de klas neerzetten. Een overzicht van alle titels vindt u op een titelposter. De Kijkdoos is ingevoerd in beheerssystemen zoals bicat, educat en leerwereld/bibliotheek.net.

Abonnement en losse verkoop
U kunt zich abonneren op De Kijkdoos, maar ook losse titels bestellen. Er zijn al meer dan 100 boekjes verschenen. Als u zich abonneert, dan ontvangt u elk jaar 8 nieuwe boekjes. U bent 15% goedkoper uit dan bij losse koop. Een abonnement geldt minstens één schooljaar, daarna tot wederopzegging. Een abonnement opzeggen doet u schriftelijk voor 1 augustus.

Bekijk hier onze verkrijgbare titels

Het échte werk voor de groepen 3-5
Kun je eenmaal lezen, dan begint het echte werk. Dan kun je aan de slag met de vrolijke, kleurrijke boekjes van Mini Informatie. Keuze genoeg en het ene onderwerp is nog boeiender dan het andere. Als je nog niet nieuwsgierig was, dan word je het wel van Mini Informatie!

Voor sterk en zwak
In Mini Informatie vinden uw leerlingen altijd iets van hun gading. De onderwerpen zijn verrassend en toch herkenbaar. De boekjes zijn volledig in kleur en rijk geïllustreerd. Tekst en beeld vullen elkaar naadloos aan. Bij de keuze van lettertypen en de formulering van de teksten is speciaal rekening gehouden met zwakkere lezers en kinderen met dyslexie.

Verwerking op vier niveaus
Elk boekje telt 16 pagina’s. Een prikkelende tekening kaart het onderwerp aan. Daarna volgt een aantal hoofdstukken van één of twee pagina’s. Ze zijn helder opgebouwd en voorzien van veel ondersteunend beeld. Aan het eind vertelt een samenvatting de kinderen wat ze geleerd hebben.

Bij elk boekje hoort een Plusboekje met verwerkingsmateriaal. Uw leerlingen kunnen er zelfstandig mee aan de slag. De vragen en opdrachten zijn ondergebracht in vier rubrieken, van eenvoudig tot uitdagend. Een prima opzet om te differentiëren. Met de antwoorden achterin het boekje kunnen de kinderen hun eigen antwoorden nakijken.

Breed inzetbaar
Met Mini informatie haalt u een leermiddel in huis dat u op veel fronten kunt inzetten. Denk aan wereldoriëntatie, technisch lezen, begrijpend lezen, informatieverwerking of zelfstandig leren werken. Voor een eerste werkstuk of spreekbeurt zijn de boekjes een onuitputtelijke bron.

Volwaardige bibliotheek
Met een abonnement op Mini Informatie ontvangt u elk halfjaar 8 nieuwe boekjes, inclusief Plusboekjes en een nieuwsbrief met achtergronden en tips. Een abonnement geldt minstens één schooljaar, daarna tot wederopzegging. Een abonnement opzeggen doet u schriftelijk voor 1 augustus. 

Door ook oudere jaargangen te bestellen, beschikt u snel over een volwaardige bibliotheek.

De boekjes zijn gemakkelijk te beheren en te categoriseren: ze hebben elk een eigen nummer, een siso-code en een PIM-code. Op een titelposter vinden uw leerlingen een overzicht van alle titels. De serie is ingevoerd in beheerssystemen zoals bicat, educat en leerwereld.bibliotheek.net. 

Bekijk hier onze verkrijgbare titels

Een ontdekkingsreis voor de groepen 5-7
De wereld ontdekken? Kinderen uit de groepen 5-7 doen dat het liefst met Junior Informatie. Daarin vinden ze alles wat ze maar nodig hebben: betrouwbare gegevens die door deskundigen zijn gecheckt. Met de Plusboekjes leren ze die informatie ook nog eens zinvol te verwerken. Wat wil een ontdekkingsreiziger nog meer?

Zelfstandig aan de slag
Junior Informatie is een aantrekkelijke reeks informatieve boekjes. De verrassende onderwerpen zijn uit het leven van de kinderen gegrepen. Uw leerlingen kunnen gemakkelijk zelfstandig met de boekjes aan de slag. De teksten zijn op hun niveau geschreven. De kleurrijke illustraties en de vaste opbouw maken de informatie nog toegankelijker. Moeilijke woorden worden in de trefwoordenlijst verklaard.

Zaakvakken en vaardigheden
De reeks beslaat een steeds groter aantal onderwerpen: elk jaar komen er 20 nieuwe boekjes uit. Junior Informatie is dan ook het ideale vertrekpunt voor spreekbeurt of werkstuk. De reeks biedt bovendien prima verdieping bij de kennisgebieden. In de rubriek ‘Als je nog meer wilt weten’ vinden uw leerlingen allerlei leestips. Tussen de bedrijven door ontwikkelen ze vaardigheden zoals technisch lezen, begrijpend en studerend lezen, zelfstandig werken en informatieverwerking.

Differentiëren met Plusboekjes
In de Plusboekjes vinden uw leerlingen verwerkingsvragen en -opdrachten op vier niveaus. Elk niveau stelt weer hogere eisen aan kennis, inzicht, leeshouding, inlevingsvermogen en creativiteit dan het vorige: een prima manier om te differentiëren. De kinderen kunnen hun werk zelf nakijken met de antwoorden die achterin het Plusboekje staan.

Abonneren en kopen
Met een abonnement op Junior Informatie ontvangt u elk half jaar 10 nieuwe boekjes. Een abonnement geldt minstens één schooljaar, daarna tot wederopzegging. Een abonnement opzeggen doet u schriftelijk voor 1 augustus. 

Een abonnement op de verwerkingsboekjes van Junior Informatie Plus is alleen mogelijk in combinatie met een abonnement op Junior Informatie. Om uw bibliotheek aan te vullen kunt u losse halfjaargangen van 10 deeltjes bestellen.

De boekjes zijn gemakkelijk te beheren en te categoriseren: ze hebben elk een eigen nummer, een siso-code en een PIM-code. Een titelposter en de site Docukit helpen uw leerlingen de titel te vinden die ze zoeken. De serie is ingevoerd in beheerssystemen zoals bicat, educat en leerwereld/bibliotheek.net.

Bekijk hier onze verkrijgbare titels

Op de grens van basisschool en voortgezet onderwijs
Oudere kinderen hebben veel verschillende interesses: hun wereld wordt immers groter. De serie Informatie bedient ze op hun wenken met een brede keus aan boeiende thema's. Er is voor elk wat wils. Heldere flapteksten, een grote titelposter en www.docukit.nl(link naar http://www.docukit.nl/) maken het makkelijk het juiste boekje te kiezen.

Teksten op het juiste niveau
De teksten zijn afgestemd op de voorkennis en het niveau van oudere kinderen. Moeilijke woorden worden in de tekst en in een trefwoordenlijst verklaard. De boekjes hebben een vaste opbouw en zijn uitgevoerd in full colour. Er is veel functioneel beeldmateriaal, zodat de boekjes ook geschikt zijn voor minder talige kinderen.

Differentiëren met Plusboekje
Wilt u differentiëren? Bij elk deeltje verschijnt een Plusboekje met verwerkingsvragen en -opdrachten op vier niveaus: van vragen voor alle kinderen tot opdrachten die passen bij de creativiteit van het individuele kind. Ze kunnen hun antwoorden zelf controleren met de losse antwoordkaart. Voor wie nog meer wil weten, is er een schat aan leestips.

Op veel fronten inzetbaar
De serie is een rijke bron voor projecten, werkstukken of spreekbeurten. De inhoud is gecheckt door deskundigen, dus betrouwbaar. Spelenderwijs trainen uw leerlingen vaardigheden als studerend lezen, informatie verwerken en zelfstandig werken. Informatie biedt uitgelezen verdieping bij de zaakvakken en goede achtergrondinformatie bij actuele onderwerpen.

Beheer: u heeft het in de hand
De boekjes zijn goed te beheren en in te delen: naast een eigen nummer hebben ze een siso- en een PIM-codering. De serie is ingevoerd in beheersystemen zoals bicat, educat en leerwereld/bibliotheek.net. Er zijn plastic bakken verkrijgbaar om de boekjes netjes in op te bergen.

Abonneren en kopen
Met een abonnement op Informatie ontvangt u elk half jaar 12 nieuwe boekjes. Een abonnement geldt minstens één schooljaar, daarna tot wederopzegging. Een abonnement opzeggen doet u schriftelijk voor 1 augustus. Een abonnement op Informatie Plus is alleen mogelijk in combinatie met een abonnement op Informatie. Om uw bibliotheek aan te vullen kunt u losse halfjaargangen bestellen.

Bekijk hier onze verkrijgbare titels.

Meer over Noordhoff Documentatiecentrum

Noordhoff Documentatiecentrum zelf ervaren?